Uuden teknologian myötä tulee kieleemme uusia termejä. Monimutkaisia sanahirviöitä joiden lukeminen on yhtä vaikeaa kuin niiden merkitysten sisäistäminen.

Julkaisujärjestelmä, CMS, sisällönhallintajärjestelmä...en minä ymmärrä! Sanovat, että noita käytetään sekaisin ja ristiin rastiin ja kaikkea muuta. Se kuulemma on pahasta. Ymmärrän väitteen, että edellä mainittuja käsitteitä sekaisin käytettäessä niistä tulee juuri sen takia sekavia ja hämääviä.

Voi olla myös niin, että käsitteet joiden nimi ei kerro mitään konkreettista ovat jo itsessään sekavia. Josko tässä nyt yrittäisin itselleni selvittää ja avata näitä monstrooseja sanapalikoita.

 

Sisällönhallintajärjestelmä? Ookoo, siinä hallitaan sisältöjä jonkun järjestelmän avulla. Vai? Vai?

CMS? Content Management System --> suomeksi Sisältö Hallinta Järjestelmä eli sisällönhallintajärjestelmä. Luulin, että nappaisi, mutta tuntuu sekavammalta...

Julkaisujärjestelmä? vierätyspalkki.fi -sivuston mukaan: Julkaisujärjestelmällä voidaan Suomessa viitata ilmaiseen blogityökaluun, kotisivukoneeseen tai usean sadan tuhannen euron sisällönhallintajärjestelmään. Sisällöhallintajärjestelmään? SISÄLLÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄÄN? Osaanko lukea ollenkaan vai miksi kaikkiin tuntuu tulevan sama vastaus?

 

Vierätyspalkki.fi -sivustolla sanottiin myös, että termeillä leikkimistä pitää välttää ja on parempi kertoa mitä mikin ohjelma tekee. Olen samaa mieltä. Miksei noille edellä käsitellyille käsitteille voi olla yhtä yhteistä nimikettä? Ymmärrän kuitenkin, että sen keksiminen on vaikeaa. Ja ihmisethän aina käyttävät sitä ilmaisua, joka omaan suuhun sopii parhaiten. Taidamme lillua ureassa.

 

Sitten olisi vielä Portaali-sana. Tämä on kuulemma se sana, mikä haittaa keskustelua julkaisu- ja sisällönhallintajärjestelmistä. Se voi kuulemma tarkoittaa verkkopalvelua ja tietojärjestelmää. Sanovat, että älkää käyttäkö tuota sanaa. Yllätys, mutta olen samaa mieltä. Turhaan käyttää sanoja, jotka sotkevat. Ikuisena Buffy-vampyyrintappaja fanina minulle tulee sanasta portaali mieleen toiseen ulottuvuuteen vievä portti. Tosin toiseen ulottuvuuteen on tainnut tämäkin kirjoitus tai ajatuksenjuoksuni mennä.

 

Tuolla vierityspalkissa sanottiin myös, että blogi-sanaa ei saisi käyttää blogimerkinnästä, vaan siitä kokonaisuudesta johon/jossa merkinnät tehdään. Siihen en yhdy. Ymmärrän ajatuksen taustalla, mutta miksi pitää valittaa siitä ainoasta termistä jota käytetään yhtenäisesti ihmisten keskuudessa. Loppuu se turha nitpicking!

 

Onhan se hienoa, että kunnilla on www-ohjeita. Hyvö olla selkeät raamit, joiden puitteissa toimia. Mutta lisäisivät hiukan muutakin sisältöä omille sivuilleen kuin ne pakolliset osoitetiedot. Se ei riitä, että ne ovat hienon näköiset. Kyllä mie saan sen uimahallin puhelinnumeron selvitettyä ilman nettiäkin.